(87) Een ode aan de pil

AUTEUR: Zoë Nassel

THEMA: Gezondheidszorg

OPMERKING: dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met StampMedia (https://www.stampmedia.be/)

Van kritiek…

“De pil doornemen is niet gezonder op zich, maar wel veiliger.” Het is de titel van een artikel dat vorige week voor discussie zorgde in mijn vriendengroep. Wat begon met een gesprek over het wel of niet doornemen van de pil, eindigde in een verhit debat over de pil zelf. Want hoe zit het nu eigenlijk? Is de pil nu wel of niet gezond voor ons lichaam?

Ik ben 23 jaar en neem al vijf jaar iedere dag braaf mijn pil. Of toch bijna iedere dag. Toen ik als achttienjarige naar de dokter stapte en om anticonceptie vroeg, was de pil het eerste wat hij mij voorschreef. Maar waarom eigenlijk? Wat heeft de pil dat al de andere anticonceptiemiddelen niet hebben?

De pil is de rockster onder de anticonceptie. Iedereen weet meteen waarover je het hebt als je zegt dat je ‘de pil’ neemt. Ze is dus wereldberoemd. Hendrik Cammu, gynaecoloog en professor aan de Universiteit van Vlaanderen, bevestigt: “Hoeveel medicijnen kent u waar men enkel bij het uitspreken van het woordje ‘de pil’ onmiddellijk weet waarover het gaat?”

De pil is het meest gebruikte anticonceptiemiddel in België. Je kan je afvragen waarom ze zo populair is, maar het kan bijna niet anders: ze is eenvoudig in gebruik en heeft best wat voordelen. Het zorgt namelijk voor een regelmatige menstruatie, vermindert overmatig bloedverlies en zorgt bovendien voor minder pijnlijke maandstonden. Vooral voor dat laatste ben ik heel dankbaar: geen extreme buik- en rugpijn tijdens die paar dagen per maand. Daar zeg ik geen nee tegen.

Daarnaast vallen de bijwerkingen best goed mee, al valt daarover te discussiëren: sommige dames beweren dat ze er dik van worden, anderen voelen zich depressiever. Het libido zou dalen, en er zou een licht verhoogd risico zijn op borstkanker en een verhoogde kans op trombose of hart- en vaatziekten. Er zijn vrouwen die last hebben van die bijwerkingen, maar ik ben gezegend met een lichaam dat goed reageert op de pil.

Ook andere anticonceptiemidelen hebben voordelen. Het spiraaltje bijvoorbeeld verspreidt enkel hormonen in je baarmoeder en niet in je hele lichaam zoals de pil. Alternatieven zoals het spiraaltje, het hormoonimplantaat, de prikpil of de vaginale ring zijn ook handig voor vergeetachtige vrouwen. Iedere dag de pil nemen kan voor sommigen al eens moeilijk zijn. En ja, ikzelf hoor bij de groep vrouwen die af en toe al eens hun pil vergeten. Waarom ik ze dan toch blijf nemen? Omdat ik dat al vijf jaar doe en ik nu eenmaal een gewoontedier ben.

Toch zijn de laatste jaren de alternatieven voor de pil aan een opmars bezig. Naast het vergeten innemen zijn er nog andere redenen waarom vrouwen de klassieke pil liever mijden: ze willen geen extra hormonen in hun lichaam. Begrijpelijk, als je veel last hebt van eerder vermelde bijwerkingen.

Conclusie: gebruik de anticonceptie die je wil en waar jij je goed bij voelt, in mijn geval is dat de pil. Ik neem ze nu al vijf jaar en ben van plan dit de komende vijf jaar ook nog te doen. Wie weet wat er dan volgt.

…naar dialoog

  • Is er voldoende onderzoek voorhanden naar de bijwerkingen van de pil?
  • Wat kunnen we uit dat onderzoek concluderen omtrent gezondheid op korte termijn?
  • Wat kunnen we uit dat onderzoek concluderen omtrent gezondheid op lange termijn?

Advertentie

Een gedachte over “(87) Een ode aan de pil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s