Hoe publiceer ik een artikel op Mirari?

– Hoe publiceer ik een artikel op Mirari?

Wanneer u een artikel wil publiceren op de website van Mirari, dient u bij de rubriek Een artikel uploaden een aantal ‘roosters’ in te vullen. Wanneer u deze roosters invult en op de knop ‘versturen’ drukt, zal een medewerker van Mirari deze ingevulde roosters omzetten in een artikel en publiceren onder uw naam op de website (zie ook verder)

Hieronder vindt u een uitleg over hoe u deze roosters moet invullen aan de hand van een voorbeeld van een artikel over ‘verplichte anticonceptie bij drugsverslaafden‘:

Naamrooster (verplicht in te vullen): U vult hier uw echte of een fictieve naam in. U mag zelf kiezen of uw artikel verschijnt op een anonieme wijze of niet.

Emailrooster (verplicht in te vullen): U vult hier een bestaand e-mailadres in. Zonder e-mailadres kunnen wij uw artikel niet publiceren. Uiteraard wordt dit e-mailadres zelf nooit op de site gepubliceerd, tenzij u dit wenst.

Titelrooster (verplicht in te vullen): U vult een titel in voor uw artikel. Dit kan bijvoorbeeld onder de vorm van een stelling of een vraag. Een voorbeeld: u wilt een artikel schrijven over verplichte anticonceptie bij drugsverslaafden. U kan hier invullen: ‘verplichte anticonceptie bij drugsverslaafden: een goed idee?’; maar u kan ook gaan voor een stelling: ‘verplichte anticonceptie bij drugsverslaafden is verenigbaar met het vrijheidsdenken’. Ook andere titels zijn uiteraard mogelijk. Dit zijn maar voorbeelden.

Positierooster (niet verplicht in te vullen): U kiest (indien gewenst) een positie van waaruit uw artikel is geschreven. U kiest tussen 4 opties die uw positie t.o.v. het onderwerp duidelijk maken: de PRO positie (u bent bijvoorbeeld vóór het gebruik van verplichte anticonceptie bij drugsverslaafden), de CONTRA positie (u bent bijvoorbeeld tegen het gebruik van verplichte anticonceptie bij drugsverslaafden) of de TUSSEN positie (u neemt een niet-beslissende houding aan t.o.v. verplichte anticonceptie bij drugsverslaafden). Wanneer u dit rooster niet wil invullen, kiest u voor de vierde optie ‘niet van toepassing’.

Inleidingrooster (verplicht in te vullen): U schrijft een inleiding voor uw artikel. Dit kan aan de hand van een anekdote of een recente gebeurtenis in de media. Een inleiding bevat idealiter een soort voorbode van wat zal volgen in de rest van het artikel.

Middenrooster (verplicht in te vullen): U schrijft uw argumenten neer die uw positie verduidelijken. Dit kan a.d.h.v. een opsomming, maar het kan ook via een doorlopende tekst. Zowel bij een opsomming als bij een doorlopende tekst zal de tekst in deze rooster uiteindelijk worden omgezet tot het corpus van het artikel. Schrijf ondertitels best in hoofdletters en de gewone tekst in kleine letters. U kan ook eerst uw artikel schrijven in een Word-document en dan kopiëren naar de roosters op de website.

Conclusierooster (verplicht in te vullen): U maakt een samenvattend besluit van uw gedachten. Uw argumenten worden t.o.v. elkaar afgewogen en u schrijft een conclusie neer over het onderwerp.

Bronnenrooster (niet verplicht in te vullen): In dit rooster kan u (indien gewenst) bronnen neerschrijven die u gebruikt heeft om uw artikel te schrijven. Dit rooster is niet verplicht in te vullen maar bronnen kunnen wel een zeer sterke basis geven aan uw argumentatie.

(!) BELANGRIJKE OPMERKING (!): Er is geen woordlimiet voor de artikels! Het is mogelijk dat uw middenrooster een volledige academische onderbouwing vormt van uw onderwerp en dat dit uiteindelijk 20 pagina’s telt. Uiteraard kan een korter artikel ook worden ingediend. U bent hier volledig vrij in.

– Over wat mag mijn artikel gaan?

U kiest volledig zelf waarover uw opinie/artikel gaat. Een mens kan immers over elk onderwerp een onderbouwde mening hebben. Heeft u een ongezouten mening over het Europees milieubeleid, de CETA-akkoorden of de oorlog in Syrie of wil u liever een onderbouwde mening kwijt over de nieuwe PS4? Dan kan u deze en andere opinies kwijt op Mirari! De mogelijkheden zijn eindeloos. U kan als u wil zelfs een opinie schrijven waarin u Mirari zelf in vraag stelt. Wél is het wenselijk een artikel te schrijven over iets waar u kennis van heeft. Mirari vraagt naar uw argumentatie in de vorm van een doorlopende tekst. Een onderbouwende tekst uitschrijven vergt enige moeite en verantwoordelijkheid. Probeer om de kwaliteit van uw artikel te verhogen te letten op volgende structurele zaken die belangrijk zijn als formele kwaliteitscontrole:

Probeer uw mening goed te onderbouwen en te verwerken in een tekst met een inleiding, midden én slot.

– Creëer duidelijkheid, helderheid en transparantie in taal en argumentatie om de toegankelijkheid voor iedereen te vrijwaren.

– Vermijd nodeloze herhalingen in het artikel.

– Vermijd uitweidingen die buiten de scope van de geponeerde stelling gaan.

– Vermijd emotionele opwerpingen.

– Vermeld bronnen bij aangehaalde feiten.

Er is vrijheid van publicatie maar om transparantie te vrijwaren is een afgebakend onderwerp nodig. Censuur is niet aan de orde. Zoals de spelregels waarop Mirari gebaseerd is voorschrijven (zie Wat is Mirari?), is het aanvaarden van waarden als respect en geweldloosheid belangrijk. Mirari is zelf nooit aansprakelijk voor de inhoud van een artikel, deze worden immers volledig door de gebruiker zelf vastgelegd.

– Waarom werken jullie met een vast format?

De enige reden waarom wij werken met een vast format, is om een duidelijke leesbare structuur te garanderen in het project. Als u problemen heeft met dit vaste format omwille van lay-out redenen is het ook mogelijk uw bijdrage in een Word-document door te sturen naar redactie@mirariproject.com. Maak hier wel gebruik van dezelfde structuur als bij de roosters aan de hand van een inleiding, midden en slot.

– Wanneer verschijnt mijn artikel op de website?

Van zodra u een artikel heeft ingestuurd, zal een Mirari medewerker dit zo snel mogelijk nalezen, testen op de formele kwaliteitscontrole en opslagen in de database van Mirari op deze website. Uw artikel wordt onder een welbepaald thema ondergebracht. Opinies met gelijkaardige onderwerpen als die van uw artikel, zullen te vinden zijn in de database onder een hetzelfde thema. Dit kan gaan van ‘Buitenlandse politiek’ naar ‘Sport’ tot ‘Filosofie’. Wanneer uw artikel online staat zullen wij u ook via mail op de hoogte houden hiervan. Daarbij wordt u ook aangespoord om te reageren op andere artikels op de website om de dialoog te stimuleren.

Als uw artikel niet verschijnt op de website, gelieve dan contact op te nemen met een medewerker van Mirari.

– Kan ik ook op een andere manier deelnemen aan Mirari?

Als u geen zin of tijd heeft om een volledig artikel te schrijven maar toch wil deelnemen aan Mirari, kan u dit onder de vorm van een gewone reactie. Mirari biedt een mogelijkheid om direct te reageren op een reeds bestaand artikel via een korte reactie. Deze reactie verschijnt onderaan de bijdrage. U kan hierbij ook ‘eindeloos’ reageren op korte reacties van anderen. Door deze tweede manier van reageren wordt het mogelijk om zowel kort op de bal te spelen als uitvoerig te reageren via een nieuw artikel.

– Hoe vind ik een artikel terug op de website?

Alle artikels die ooit zijn gepubliceerd op Mirari kan u terugvinden in de database van de website. Ook kan u zoeken naar een artikel of een auteur via de zoekfunctie rechts op elke pagina.

– Hoe verwijder ik een reactie/artikel?

Enkel en alleen de schrijver van een artikel kan zijn/haar artikel laten verwijderen op de website van Mirari. Wanneer u dit wilt moet u contact opnemen met een medewerker van Mirari via Een medewerker contacteren?.

 

Plaats een reactie