De feitenchecker (5): Gaat 33% van de sociale woningen en 70% van de leeflonen naar mensen van buitenlandse origine?

AUTEUR: Ferre Wouters

THEMA: De feitenchecker (zie https://mirariproject.com/de-wekelijkse-feitenchecker/)

Op 1 februari tweette Vlaams Belang het volgende: “Bijna 1/3 sociale woningen gaat naar niet-Belgen, 70% v alle leeflonen gaat naar mensen v buitenlandse origine”.

Sociale woningen
Totaal aantal huurders

Sociale huisvesting is een gewestelijke bevoegdheid. Dit wil zeggen dat de voorwaarden hiervoor per gewest verschillen en cijfers per gewest worden bijgehouden. Wallonië en Brussel houden geen gegevens bij over de nationaliteit van huurders van sociale woningen.

In 2017 hadden, volgens statistieken van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, 20.244 van de huurders in Vlaanderen een andere nationaliteit. 5.642 hadden de nationaliteit van een land binnen de Europese Unie, 14.602 van een land buiten de EU. 121,425 van de huurders van sociale woningen waren Belg. Van de 141,669 huurders had dus 14,3% een andere nationaliteit. Daarnaast waren er nog 2,320 huurders wiens nationaliteit niet gekend is.

Nieuwe huurders

De claim van Vlaams Belang kan ook verwijzen naar het aantal nieuwe huurders. Op 5 juli 2018 heeft Tom Van Grieken de statistieken van 2017 hiervoor opgevraagd aan minister van wonen Liesbeth Homans.

In 2017 waren er 7.710 sociale huurwoningen toegewezen aan Belgen, 594 aan EU burgers en 1.623 aan niet-EU burgers. Van 1,051 nieuwe huurders was de nationaliteit onbekend. Dit betekent dat 22,3% van de sociale huurwoningen (2.217 van de 9.927) werd toegewezen aan mensen met een andere nationaliteit.

Leeflonen
Huishoudens met een leefloon

In tegenstelling tot sociale huisvesting, is het leefloon wel een federale bevoegdheid. Volgens de hiervoor bevoegde overheidsdienst Maatschappelijke Integratie was in 2017 69,1% van de leefloners van Belgische origine. 7,6% kwam van een ander land binnen de EU en 23,3% van een land buiten de EU; wat maakt dat in totaal 30,9% van buitenlandse origine was.

Voor 2018 zijn enkel cijfers voor het eerste halfjaar gekend. 34.1% van de leefloners hadden toen een andere nationaliteit; per maand ontvingen gemiddeld 95.351 Belgen en 49.164 buitenlanders (38.695 niet-EU en 10.469 EU) een leefloon.

Bedragen van leeflonen

Het percentage van leefloners met een andere nationaliteit kan afwijken met wat in totaal aan leeflonen uitbetaald wordt. Een leefloon bestaat immers niet uit één bedrag, maar is vastgelegd voor drie verschillende categorieën: “samenwonende personen”, “alleenstaande personen” en “personen met een gezin ten laste”.

Vorig jaar communiceerde Vlaams Belang zelf hierover dat niet 70%, maar 43,5% van het totaal aantal uitbetaalde bedragen naar niet-Belgen ging. In 2017 zou 409 miljoen van het totaal bedrag van 940 miljoen naar mensen van buitenlandse origine zijn gegaan. Barbara Pas had deze cijfers opgevraagd aan minister van maatschappelijke integratie Denis Ducarme. Deze werden echter niet bij het schriftelijk antwoord toegevoegd.

Cijfers voor 2016 werden eerder wel gegeven. Voor de drie gewesten samen werd er 496.764.203 euro uitbetaald aan personen met een Belgische nationaliteit en 312.892.438 euro aan personen met een andere nationaliteit (zowel EU als niet-EU). Dit betekent dat 38,6% van het totaalbedrag naar deze laatste groep ging.

Conclusie

Beide percentages in de tweet van Vlaams Belang zijn onjuist. In 2017 was 22,3% van de nieuwe huurders geen Belg. In totaal werd 14,3% van de sociale woningen gehuurd door mensen met een andere nationaliteit.

Van de leefloners had 30,9% een andere nationaliteit in 2017, 34.1% in de eerste helft van 2018. In 2016 werd 38,6% van het totale leefloonbedrag uitbetaald aan mensen van buitenlandse origine.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s