De feitenchecker (3): Zijn er vier maal meer werkende armen dan leefloners?

AUTEUR: Ferre Wouters

THEMA: De feitenchecker (zie https://mirariproject.com/de-wekelijkse-feitenchecker/)

Jos Geysels, voorzitter van armoedeorganisatie Decenniumdoelen, zei op 28 januari in Terzake dat er “vier maal meer werkende armen dan leefloners” zijn in België.

Het aantal werkende armen

De meest recente cijfers zijn deze voor 2017. Dat jaar verkeerden 5% van de werkenden in armoederisico, wat wil zeggen dat men zich onder de armoededrempel van 60% van het mediaan individueel inkomen bevindt. Kijkend naar het subjectief armoederisico, personen die aangeven moeilijk rond te kunnen komen met hun huishouden, verhoogt dit percentage tot 12,3%.

Datzelfde jaar waren er volgens het Belgische statistiekbureau 4.637.786 Belgen aan het werk. Dit betekent dat 231.889 werkenden zich onder de armoededrempel bevonden en 570.448 zeiden het moeilijk te hebben om rond te komen.

Het aantal leefloners

Volgens de dienst Maatschappelijke Integratie, de federale overheidsdienst die bevoegd is voor leeflonen, waren er doorheen 2017 gemiddeld 140.149 mensen met een leefloon.

Conclusie

Wanneer men kijkt naar het aantal werkenden met een subjectief armoederisico (570.448) dan zijn er dat inderdaad 4 keer meer dan het aantal leefloners (140.149). Kijkt men echter naar het aantal werkenden onder de armoededrempel (231.889), dan zijn het er 1,6 keer meer.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s