De feitenchecker (2): Verdienen CEO’s van BEL20-bedrijven 46 keer meer dan Belgische werknemers?

AUTEUR: Ferre Wouters

THEMA: De feitenchecker (zie https://mirariproject.com/de-wekelijkse-feitenchecker/)

Op 8 januari stuurde PvdA volgende bewering de wereld in: “CEO verdient gemiddeld 46 keer meer dan werknemer”.

In tegenstelling tot de titel, gaat de rest van hun artikel niet over het gemiddelde, maar over het mediaanloon van de CEO’s van de BEL20. Dit zouden cijfers zijn voor 2017. De recentste beschikbare gegevens over lonen van Belgische werknemers zijn echter die voor het jaar 2016. Afgaande op hun berekening van vorig jaar, vergelijkt PvdA het loon van een CEO met het loon van werknemers van het jaar voordien.

Het loon van werknemers

Op de website van het Belgische statistiekbureau (Statbel) is enkel data te vinden over het mediaan bruto maandloon, maar niet voor het bruto jaarloon. Het is niet correct om het jaarloon te berekenen door 12 keer het maandloon op te tellen, aangezien het jaarloon ook niet-periodieke premies bevat, zoals het vakantiegeld. De gegevens over het bruto jaarloon werden opgevraagd aan Statbel, zij stuurden me onderstaande tabel op:

Het loon van CEO’s uit de BEL20

Door de Belgische Corporate Governance Code moeten vennootschappen sinds 2004 de jaarlijkse remuneratie van bestuursleden openbaar maken. Vlerick Business School maakt jaarlijks een rapport over deze cijfers. De mediaan van de totale verloning van CEO’s van bedrijven uit de BEL20 bedroeg 2.080.000 euro in 2016.

Conclusie

Wanneer we het mediaan jaarloon van een CEO delen met dat van een voltijds tewerkgestelde werknemer, dan zien we dat deze eerste 50,8 keer meer verdient; iets meer dan in PvdA’s bewering. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat dit cijfers voor 2016 zijn en ze enkel betrekking hebben op het brutoloon.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s