De feitenchecker (1): Gaat driekwart van de Vlaamse jongeren niet jaarlijks op tandartscontrole?

AUTEUR: Ferre Wouters

THEMA: De feitenchecker (zie https://mirariproject.com/de-wekelijkse-feitenchecker/)

Op 4 januari rapporteerden verschillende media zoals VRT en De Morgen, dat driekwart van de Vlaamse jongeren niet jaarlijks op controle bij de tandarts gaat.

De claim werd gelanceerd door N-VA kamerlid Yoleen Van Camp, die stelde dat “in Vlaanderen amper 24 procent van de -18-jarigen jaarlijks naar de tandarts gaat” (Bron) . Het kabinet van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block plaatste kanttekeningen bij deze bewering: volgens hen zouden in 2016 70,5% van de Vlaamse 5- tot 14-jarigen naar de tandarts zijn gegaan, en 77,6 procent van de 15- tot -17-jarigen (Bron).

De cijfers van het aantal tandartsbezoeken worden bijgehouden door het Intermutualistisch Agentschap. U kan deze via deze link zelf raadplegen onder de rubriek ‘Gebruik van de gezondheidszorgen’: http://atlas.ima-aim.be/databanken.

De meest recente cijfers zijn deze voor 2016. Gekeken vanuit dat jaar hebben 70,5% van de Vlaamse 5 t.e.m. 14 jarigen en 77,6% van de 15 t.e.m. 17 jarigen binnen een periode van 3 kalenderjaren minstens 2 keer de tandarts bezocht in 2 verschillende jaren. Verder zijn 82,9% van de 5 t.e.m. 14 jarigen en 81,3% van de 15 t.e.m. 17 jarigen binnen 2 jaar tijd minstens 1 keer bij de tandarts op controle geweest. 12,8% (5-14 jaar) en 10% (15-17 jaar) van de Vlaamse jongeren zijn gedurende een periode van 3 jaar niet op controle geweest.

per leeftijdscategorie 2016 - gewesten (1)
Grafiek ‘tandartsbezoek’
per leeftijdscategorie 2016 - gewesten (3)
Grafiek ‘geen tandartsbezoek’
Conclusie van de feitenchecker

De bewering dat slechts 24% van de Vlaamse -18 jarigen jaarlijks op bezoek gaat bij de tandarts klopt dus niet. De cijfers komen overeen met wat het kabinet van De Block stelde. Al gaan deze niet over 1 tandartsbezoek binnen het jaar 2016, maar over meerdere bezoeken binnen een langere tijdsperiode.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s